Cliënten vertellen

Speltherapie is een vorm van psychosociale hulp waarbij de therapeute een vertrouwensband opbouwt met uw gezin en uw kind in het bijzonder. Het kan een intensief traject zijn, wel vaak met verrassende resultaten. Kinderen voelen als het niet goed met hen gaat maar vinden het lastig om hierover te praten. Ouders weten niet wat er aan de hand is of hoe zij hiermee om moeten gaan. Speltherapie Joep biedt hierbij ondersteuning. Lees over de ervaringen van cliënten die eerder een behandeltraject volgden bij onze speltherapiepraktijk, of de ervaringen van hun ouder(s).

Yuan

5 jaar

Yuan is vrolijk, nieuwsgierig en pienter, houdt van vertellen en zingen en heeft een enorme woordenschat. Hij is sociaal-emotioneel heel goed ontwikkeld en heeft veel vriendjes en vriendinnetjes. Hij is geboren met klompvoetjes en heupdysplasie aan beide zijden, later zijn ook atrofie en arthrogryposis geconstateerd. Daardoor zijn zijn benen niet sterk genoeg om zelfstandig te lopen. Met zijn loopfiets of krukken komt hij waar hij maar wil, het kost hem wel meer tijd en energie.

We kwamen met Yuan bij José omdat hij er moeite mee had dat hij als enige in zijn klas niet zelfstandig kan lopen. Daardoor werd hij gefrustreerd, verdrietig en boos. Hij uitte die frustraties door slaan, schoppen en vluchten.

Via de revalidatiearts zijn we bij José terechtgekomen omdat zij ervaring heeft met kinderen met mobiliteitsproblemen. José heeft Yuan geholpen te accepteren dat hij anders is en dat het goed is zoals hij is. Vooral met het groepsgebeuren heeft hij moeite. Als de hele klas lekker kan lopen en rennen, komt Yuan erachteraan op zijn loopfiets of met zijn krukken. Waar José vooral de focus op heeft gelegd zijn de dingen die Yuan wél kan. Zoals klimmen en klauteren, en dat kan hij ... voor je het weet zit hij bovenin het klimrek!

Yuan voelde zich snel op z'n gemak bij José. Ze stelt het kind centraal met haar warme, toegankelijke karakter. Je ziet haar zichtbaar genieten van kinderen en hun spel. Ze heeft ons als ouders ook inzichten gegeven hoe we Yuan kunnen helpen onder andere bij boze buien. Yuan werd door het spelen bij José meer ontspannen, kan nu ook veel beter verwoorden waarom hij boos wordt. En dus beter met woorden oplossingen zoeken.

Wendy Tonjes

Siem

6 jaar

Siem heeft al veel meegemaakt op medisch gebied. Het ziekenhuis, artsen en therapeuten zijn eigenlijk onlosmakelijk met Siem verbonden geraakt. En dat terwijl eigenlijk niemand patiënt wil zijn en zo ook Siem niet. Maar hoe ga je met al die ervaringen en gevoelens om?

Als ouders merk je dat je kind moeite heeft met zijn gevoelens. Kleine dingen, zoals bijvoorbeeld zichzelf verbijten en zijn hand verstoppen als hij zich daaraan pijn heeft gedaan of zien dat je kind zich moeilijk kan mengen tussen anderen kinderen. Hoe kun je hem helpen? Je zegt: Natuurlijk mag je huilen als je je pijn doet, mag je blij zij als je iets fijn vindt en ook mag je boos zijn, omdat je ziek bent of omdat je weer ‘iets’ moet.

Speltherapie helpt en heeft Siem enorm geholpen om zich beter te kunnen uiten en met zijn gevoelens om te gaan. Hij heeft door de speltherapie veel meer zelfvertrouwen gekregen en is meer uit zijn schulp gekropen. Dit is zo mooi om te zien en vooral te ervaren. Siem gaat heel graag naar speltherapie. Voor Siem voelt het niet als therapie. In zijn eigen woorden: ‘waarom noemen ze dit  nou weer therapie? We zijn gewoon lekker aan het spelen’. Voor ons als ouders is het ook heel fijn om even te kunnen sparren over ons kind met een vertrouwd persoon die hem goed en kent en begrijpt.

Linda Verdouw

Ole

6 jaar

Op de speelkamer waar ieder kind over droomt, heeft onze zoon Ole stappen gemaakt in zijn persoonlijke ontwikkeling. Deze stappen heeft hij kunnen bereiken door de begeleiding van José. Zij geeft het kind de ruimte en gelegenheid om zich binnen zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. José heeft hart voor het kind en in combinatie met haar professionele houding heb ik de oudergesprekken als plezierig en relevant ervaren. Onze zoon heeft nu meer zelfvertrouwen en kan beter nuances in zijn emoties brengen.

Anne Sprong

Brit

6 jaar

José is een hele lieve, begripvolle vrouw waarbij onze dochter van zes zich snel op haar gemak voelde en zich daardoor goed kon ontspannen. Ook de oudergesprekken waren zeer prettig. Wij voelden daar ook veel begrip voor onze situatie. Wij zouden ieder kind die het nodig heeft José aanraden!

Groetjes Robin en Sylvia

Marlies

9 jaar

Onze dochter Marlies liep tegen van alles aan, had weinig zelfvertrouwen, afweergedrag en boze buien. Maar vooral de angst voor dieren belemmerde haar enorm in haar dagelijkse bezigheden. Buiten eten, nee hoor, misschien vliegt er wel een vogel ... Totdat ze mocht starten op school met speltherapie bij José.

Via het spelen werd er een hoop duidelijk voor ons als ouders, maar vooral voor haar. Spelenderwijs leerde ze met voor haar moeilijke situaties om te gaan. Hierdoor gingen zelfs haar schoolprestaties met sprongen vooruit! Tijdens onze oudergesprekken met José kregen we handvatten om onze dochter door moeilijke tijden te helpen en was er ook aandacht voor de rest van het gezin. Wij hebben hier veel aan gehad en zijn José erg dankbaar voor haar waardevolle bijdrage aan het welbevinden binnen ons gezin. We kunnen weer buiten wandelen, naar de kinderboerderij en bbq-en is nu weer echt genieten! Ze is weer een blij meisje, José enorm bedankt!

Mandy Lakerveld

Daan

9 jaar

In mei/juni begon onze zoon met bang worden bij het naar bed gaan. Hij keek meerdere keren of de deuren op slot waren en het licht moest boven aan blijven. Daan was bang. Bang voor dieven, inbrekers en andere boze invloeden. ‘s Avonds in zijn bed kon hij niet slapen. Hij kwam vele keren uit bed, en huilde zichzelf uiteindelijk in slaap. Meestal bleven wij als ouders boven tot hij in slaap gevallen was. Dit is weken zo gegaan.

Tot ik te horen kreeg over Joep Speltherapie. Ik heb José gebeld, en ik kon al snel terecht voor een kennismakingsgesprek. Ik voelde me zo op m’n gemak bij José, dat wij als ouders direct besloten dat Daan naar José moest gaan, om bij haar te spelen.

Vanaf de eerste keer dat Daan bij José is geweest, merkten wij een verandering. Alsof hij nu los kon laten om bang te zijn. Daan ging elke week heel graag naar José. Geweldig vond hij het om te gaan spelen, en leuke gesprekjes te hebben.

Al na de tweede keer ging hij weer meer ontspannen naar bed, en ging hij zonder paniek slapen. Daan is duidelijk sterker geworden, en kan dingen waar hij mee zit, beter relativeren. En er dus beter mee omgaan.

Liefst zou Daan naar José blijven gaan, zo veel plezier had hij in de therapie. José bedankt, het was heel fijn voor Daan, en ook voor ons. Je bent een lief mens.

Netty Huijsman

Ylva

5 jaar

Toen we onze dochter Ylva (5) aanmeldden bij speltherapiepraktijk Joep, zat ze niet lekker in haar vel. Ze had moeite om vriendschappen te onderhouden op school, was vaak prikkelbaar en verdrietig en ze had regelmatig last van haar kleding. José ontving ons vriendelijk en gastvrij. Ze nam de tijd om naar ons verhaal te luisteren en vertaalde dit naar doelen voor de speltherapie. Bij de start van de spelsessies merkten wij al snel verschil bij Ylva. Met plezier ging zij wekelijks naar de speltherapie.

Gaandeweg zagen wij aan Ylva dat ze meer zelfvertrouwen en structuur kreeg in haar spel, Ze leek wat weerbaarder te worden en durfde meer van zich af te bijten. Door de begeleiding van José leek Ylva beter in staat om vriendschappen te onderhouden en dat gaf haar vertrouwen. Ylva heeft nu bijna geen last meer van haar kleding. Ze zit zichtbaar lekkerder in haar vel! We zijn heel blij dat we gekozen hebben voor speltherapie bij praktijk Joep. Door de begeleiding van José kan ons meisje weer stralen. De therapie heeft haar goed gedaan en daar zijn we José heel dankbaar voor!

Linda de Grood, moeder van Ylva

Anna

10 jaar

José heeft geholpen om onze dochter Anna in haar kracht te zetten. Door middel van de ongedwongen verschillende spelvormen kon ze dicht tot zichzelf komen. Ze kreeg inzicht in haar manier van denken. José weet als geen ander contact te maken en heeft Anna het gevoel gegeven dat het goed is zoals het is. Onvoorwaardelijke acceptatie zonder beoordeling. Hierdoor is haar zelfvertrouwen gegroeid en is onze dochter weer de vrolijke, inventieve, creatieve dame. De speltherapie is nu afgerond. Onze dochter heeft zichzelf weer hervonden. José heeft ons ouders ook inzicht gegeven in zaken die voor Anna belangrijk zijn. Ze is recht door zee en heeft het welbevinden van onze dochter hoog in het vaandel staan. Ook investeert ze in de relatie met ons ouders zodat we samen op kunnen trekken. Ze doet dit op een prettige, hartelijke manier en weet het luchtig te houden. Anna kijkt terug op een hele fijne tijd en zou het liefst nog wekelijks naar José toe fietsen, want ze  is nog lang niet uitgespeeld.

Moeder van Anna

Rens

5 jaar

Tijdens het vechten tegen de kankercellen is Rens begonnen met speltherapie. Hij kwam van de een op de andere dag in een nieuwe, verdrietige en pijnlijke wereld terecht. Het was medisch en alles werd voor Rens bepaald en dat was eng, pijnlijk, verdrietig, zorgelijk en ingrijpend. Hij was toen vijf jaar oud. Omdat wij merkten dat Rens bang werd, enge dromen kreeg en onzeker werd, hebben we advies gekregen om Rens speltherapie aan te bieden. Rens vond het spelen vooral heel erg leuk en had geen idee dat er meer achter zat dan alleen spelen. Hij voelde zich heel erg op zijn gemak en ging met veel plezier naar ‘therapie’. Wij noemde het gewoon: ‘je mag gaan spelen’.

Zijn verdrietige buien, enge dromen en angsten namen al heel snel af en Rens groeide in zijn ontwikkeling. Hij werd meer zelfverzekerd, durfde meer, werd meer ontspannen en kon meer genieten van het leven. De therapie heeft heel veel voor Rens gedaan. Hij gaat lachend de toekomst tegemoet! José is een super lieve therapeut waar kinderen zich heel snel op hun gemak voelen. Zij leert kinderen heel snel kennen. Ze heeft ons een vrolijker kind gegeven! Bedankt José ! Je bent een topper!

Met vriendelijke groet,
Marianne van den Beukel

Anouk

9 jaar

‘Ongeveer een half jaar geleden kwamen wij met onze dochter via de orthopedagoog van haar school bij Speltherapie Joep terecht. Onze dochter had angst voor pijn, bloed, dokters en spugen. Door ziekenhuisbezoeken die ze in haar jonge leven mee had gemaakt was ze angstig geworden. Dit bracht soms moeilijke momenten met zich mee. Als we naar het ziekenhuis moesten voor controle. Maar bijvoorbeeld ook als ze zichzelf pijn deed.
Dan mochten wij haar niet troosten, en niet naar de (bijvoorbeeld) kapot gevallen knie kijken. Bloed was al helemaal grote paniek. En een pleister was uit den boze.

Therapeute José is met haar aan de slag gegaan, en wij hebben regelmatig gesprekken met José gehad over de voortgang. Het is een heel proces geweest. Maar nu als onze dochter valt, komt ze hard naar ons toe gerend om getroost te worden. Bloed is nog wel moeilijk. Maar we mogen naar het wondje kijken. Zo zijn er nog veel meer verbeteringen te noemen. We zijn erg blij dat we zo snel bij José terecht konden. Het heeft ons, en vooral onze dochter, echt geholpen.’

Bram

10 jaar

‘Na de scheiding van papa en mama was ik stil en verdrietig. Ik kon niet wennen aan al die veranderingen en wilde niemand tot last zijn. Door de speltherapie weet ik dat mijn mening óók belangrijk is. Ik slaap beter en pieker veel minder.’

Hannah

11 jaar

Waarom speltherapie zo belangrijk voor mij is geweest: ik heb geleerd meer zelf te zeggen wat ik wil en heb hulp gehad omdat mijn ouders gescheiden zijn. En de manier waarop José mij heeft geholpen vond ik erg fijn.

Luuk

10 jaar

Mijn 10-jarige zoon Luuk zat zeer slecht in zijn vel na een intensieve behandeling met chemotherapie; veel frustraties zoals angst, woede, verdriet, verlies van vertrouwen, eenzaamheid en zelfs dood speelde hem parten. Tijdens het intakegesprek met José werd de behandelmethode goed uitgelegd en werden er doelen gesteld in samenspraak met mij.
Door tijdens de behandeling te mogen spelen - wat Luuk maar wil - kan hij zijn angsten en frustraties uitspelen en ze op deze manier kwijtraken en/of een plekje geven. Luuk is tijdens de sessies de baas en wat hij wil, gebeurt (tot op zekere hoogte).
José is direct en betrokken, eerlijk, zeer enthousiast en heeft het volledige vertrouwen van Luuk gewonnen. Zij heeft ook oog voor de rest van het gezin. In ons geval was zij bereid om op school langs te komen. Ik heb het volste vertrouwen dat door speltherapie Luuk weer net zo vrolijk wordt als voorheen en weer plezier in zijn leven ervaart.
Ik zou José zeker bij anderen aanbevelen. Een speelse therapie door een therapeut met een warm hart.