Speel je vrij!

Dat is het motto van Speltherapie Joep. Elk kind dat binnenkomt, voelt zich belast door zorg. Door te spelen, kan het kind langzaam loskomen van de problemen of omgaan met de lastige situatie. Daarom: Speel je vrij!

Aanpak vanuit eigen kracht

Speltherapie Joep wordt geleid door therapeute José Kerkhoff-Röst. Al meer dan 25 jaar werk ik met veel plezier met kinderen. Ik ben werkzaam als ambulant begeleider en speltherapeut op de Maurice Maeterlinckschool in Delft. Daarnaast werk ik als zelfstandig therapeut. Aan de Waterlandsingel in Den Haag is de praktijk gevestigd met een compleet ingerichte spelkamer in een kindvriendelijke omgeving.

Ervaring en netwerk

Ik heb jarenlange ervaring in het speciaal en regulier basis- en voortgezet onderwijs als docent, intern begeleider en coach. In 2013 ben ik afgestudeerd als speltherapeut aan de Hogeschool Utrecht waarna ik mijn eigen praktijk opstartte. Inmiddels ken ik de wegen naar diverse andere specialisten, onder wie psychologen, orthopedagogen en revalidatieartsen en autisme-experts. Op mijn huidige werkplek, de Maurice Maeterlinckschool in Delft, geef ik spel­therapie aan kinderen met handicap- en gezond­heids­problemen. Ik ben getrouwd en moeder van drie, inmiddels volwassen, kinderen.

Kind centraal

Speltherapie Joep is cliënt-centered. Hierin staat het kind centraal en niet het probleem. Het doel is niet alleen het probleem op te lossen, maar vooral het kind te helpen groeien. Hierdoor pakken we de problemen vanuit eigen kracht aan en is de kans op terugval kleiner.

In de spelkamer geef ik het kind de ruimte om gewoon zichzelf te zijn. Ik volg in rust met volle aandacht het kind. Hierdoor komt een bijzonder proces op gang. Ik ervaar het als een voorrecht om er getuige van te zijn hoe een kind zijn eigen kracht ontdekt.

Erkend therapeut

Om me te blijven ontwikkelen en te reflecteren op mijn werk heb ik regelmatig contact met collega’s in de vorm van intervisie. Ik ben geregistreerd speltherapeut bij de Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten (NVVS). Ook heb ik de SHO registeropleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK).

Waarom Joep?

Thuis werd ik vroeger liefdevol ‘Joep’ genoemd. Daardoor voelde ik mij extra waardevol en geliefd. Dit, voor mij zo belangrijke, gevoel wil ik overdragen aan de kinderen op mijn werkplek. Ik hoop dat zij zich in speltherapiepraktijk Joep net zo geliefd en waardevol voelen als ik indertijd. Joep is een stoere naam voor jongens en voor meisjes. Ik laat het aan de kinderen over om er JOEPIE !! van te maken.